Майстер-клас проводить майстер з виготовлення дерев′яних та керамічних народних інструментів, керівник зразкового фольклорного гурту «Щедрограй» та ансамблю сопілкарів «Жайвір» Будинку дитячої творчості Володимир Віхренко, с. Баланівка Бершадського району
Сопілка – один з найдавніших, найулюбленіших та найпоширеніших інструментів в Україні. Звали її в різних місцевостях по-різному: сопілка, свиріль, денцівка, а в нас на Поділлі, найбільше – дудка: Дудка в дудки ночувала,
Дудка в дудки штани вкрала
Гей, дуй, дудка, дуй,
Дудка, дуй, дуй.
Або мені дудку дай,
Або мені тут заграй.
Гей, дуй, дудка, дуй,
Дудка, дуй, дуй
(Записано Гнатом Танцюрою в с.Зятківці Гайсинського району Вінницької області)
Звичайну сопілочку можна зробити практично з будь-якого дерева або навіть з бузини, з калини, з бамбуку тощо. Але сьогодні ми більше поговоримо про те, як зробити сопілку з твердих порід дерева. Наприклад, з граба.
Перш за все потрібно заготувати деревину. Для цього взимку (коли сік не нуртує) рубають дерево (або готове замовляють в лісника), розколюють на скиби-заготовки розміром 40см х 3,5см, складають в сухому місці і лишають сохнути не менше, ніж на три роки.
Через три роки сухі заготовки (які не тріснули за цей час) потрібно виварити в розчині: 50 відсотків олії (можна як харчову, так і нехарчову) і 50 відсотків твердого парафіну. В металевий бак наливають олію і кладуть поламаний на шматки парафін. Сюди ж кладуться заготовки з дерева. Цю суміш потрібно повільно підігріти, але не доводити до кипіння. При такій температурі дерево повинно варитися не менше двох діб.
Далі заготовку потрібно обточити на деревообробному верстаті (якщо сопілка робиться з бузини, очерету, то вона вже має відповідну форму), надаючи їй відповідної циліндричної форми. На фото 1 представлено: дерев′яну заготовку, залізний штир, два надфілі, ніж і тампон.
Середина також висвердлюється на верстаті (якщо сопілка з бузини, очерету – серединку можна прочистити будь-яким твердим штирем (фото 2)).
Для того, щоб вирізати віконечко для свисту, просвердлюємо дірочку на відстані 20 мм від краю сопілки (фото 3). Тепер до цієї дірочки різаком робимо канавку всередині сопілки (фото 4).
Зверху різаком робимо віконечко розміром 7мм повздовж і 6мм в ширину. Під кутом обережно зрізаємо одну сторону віконечка, утворюється так званий «зуб» (фото 5,6). До потрібної гостроти доводимо його надфілем (фото 7).
Тепер робимо денце (або чопик). Ця невеличка, але важлива частина інструменту виготовляється з того ж просушеного і провареного дерева. Найкраще – з груші чи черешні. Денце робиться під внутрішні розміри сопілки (фото 8). Ширина – 20 мм. Готове денце обережно забивається в середину інструмента (фото 9,10).
Загалом дірочки для звуків можна зробити довільно, спробувавши, де зручно, ставити пальці. Якщо робити «концертну» сопілку-приму, потрібно точно розрахувати місцезнаходження отворів. Можна зробити з пластику чи іншого матеріалу заготовку з дірочками, що одягається на сопілку і з неї переноситься на інструмент (фото 11). (В сопілці з бузини, з очерету чи інших легших матеріалів дірочки можна пропалити гарячим залізним стержнем).
Готову сопілку потрібно натерти шелаком (природна смола). Робимо тампон: вату замотуємо в бинт. Кілька крапель шелаку наносимо на тампон і хвилин п′ять натираємо сопілку (фото 12). Лишаємо її на добу і повторюємо процедуру, а через добу – ще раз. Шелак дає колір і блиск інструменту.
Сопілка готова! Якщо ви майстер – можете спробувати зробити дводенцівку (дві сопілки, поєднані в один інструмент), а якщо початківець – спробуйте зробити сопілочку з бузини чи очерету. В будь-якому випадку – це буде чудовий традиційний український інструмент!
Записала
Наталя СЕНТЕМОН