Випікання традиційної баби (паски), за старовинним рецептом у традиційній печі і глиняних пасківниках у селі Човновиця Оратівського району Вінницької області

Випікання традиційної баби (паски), за старовинним рецептом у традиційній печі і глиняних пасківниках  у селі Човновиця Оратівського району Вінницької області

Випікання традиційної баби (паски), за старовинним рецептом у традиційній печі і глиняних пасківниках  у селі Човновиця Оратівського району Вінницької області . Майстер – клас провели Мельничук Ганна Тарасівна 1941-го року народження мешканка села Човновиці та провідний методист Вінницького обласного центру народної творчості Бугай Сергій Олександрович.

Рецепт та послідовність приготування  баби. Взяти 4 стакани сироватки додати  в ню 4 стакани цукру, дрібку солі, 2 стакани олії соняшникової та 400 грам вершкового домашнього масла все це поставити на вогонь хай закипить обовязково помішуючи щоб непідгорів цукор, як тільки закипить маса одразу зняти з вогню хай трішки охолоне.  Тим часом збиваємо 13-15 яєцьі пів  склянки цукру до однорідної  маси, просіюємо також пшеничне борошно. Потім виливаємо  теплу масу у діжу  додаємо сюди ж збиті яйця гарно перемішуємо і поступово додаємо борошно але зовсім трішки. Берема 150 грам дріжжів розводимо у мисочці з ложкою цукру і  пів стаконо теплої води, або сироватки і виливаємо у діжу до загальної маси дуже гарно перемішуємо, підбиваємо добре рукою. А вже потім додаємо 4 пачечки ванільного цукру, можна і більше хто як любить. Та додаємо борошно звону і місимо і так  додаємо до тих пір поки тісто небуде відставати від рук   коли вимісили,  а це місити потрібно хвилин з 30-40.То тоді   добре має бути тісто  додаємо внього 2 чарки горілки та 300 грам родзинок помитих і просушених,  і знову місимо щоб родзинки рівномірно розійшлись по всьому тісту. Як вимісили накриваємо діжу кришкою окутуємо  і ставимо діжу в тепле місце на дві години щоб тісто підійшло. А тим часом розкладаємо дрова в печі, коли тісто підійшло розпалюємо піч  хай горить, мастимо форми, пасківники  вершковим маслом і формуємо з тіста кульки  відносно розміру наших форм  тіста має бути 1/3 ну так приблизно орієнтуватись потрібно. Тому що  баби виростуть і тісто підніметься у три рази. Слідкуємо щоб в печі неперегоріло підкидаємо дровцята   але і спостерігаєм як біліє піч тобто як нагрівається коли піч напалилася вона буде біла, ми розгортаємо жар по усій черені  хай гнітиться. Ами тим часом збиваємо одне яйце  у піну  і мастимо наші баби які вже підійшли. Змастивши яйцем, вигортаємо з печі жар  який залишився і сажаємо в піч наші баби  рівномірно по всій печі  як тільки всадили   останню закриваємо піч затулою  і дивимось на годинник котра година. Баби мають випікатись 45 хвилин, але якщо є зовсім маленькі то 40 достатньо.  Поки бабки печуться беремо один яєчний білок збиваємо в піну потім додоємо пів стакана цукрової пудри і збиваєм  знову потім додаєм ще пів стакана пудри і ще збиваємо до однорідної маси, полива наша готова. Коли достали наші баби з печі  беремо кожну бабку змащуємо поливою і посипаємо різними різнокольовими великодніми присипками . Івсе наша баба готова, бажано розрізати коли вихолоне.

Рецепт

4 стакани сироватки

4,5 стакани цукру

2 стакани соняшникової олії

450 грам вершкового домашнього масла

15 яєць

4 пачечки ванільного цукру

150 грам дріжжів

300 грам родзинок

0,5 чайної ложки солі

1 стакан цукрової пудри

2 пачечки посипки великодньої

0,5 стакана теплої води

 

 

 






Date   Опубліковано: 2020-05-18    



Інші Виставки