Випікання традиційної баби (паски), за старовинним рецептом у традиційній печі і глиняних пасківниках у селі Човновиця Оратівського району Вінницької області . Майстер – клас провели Мельничук Ганна Тарасівна 1941-го року народження мешканка села Човновиці та провідний методист Вінницького обласного центру народної творчості Бугай Сергій Олександрович.
Рецепт та послідовність приготування баби. Взяти 4 стакани сироватки додати в ню 4 стакани цукру, дрібку солі, 2 стакани олії соняшникової та 400 грам вершкового домашнього масла все це поставити на вогонь хай закипить обовязково помішуючи щоб непідгорів цукор, як тільки закипить маса одразу зняти з вогню хай трішки охолоне. Тим часом збиваємо 13-15 яєцьі пів склянки цукру до однорідної маси, просіюємо також пшеничне борошно. Потім виливаємо теплу масу у діжу додаємо сюди ж збиті яйця гарно перемішуємо і поступово додаємо борошно але зовсім трішки. Берема 150 грам дріжжів розводимо у мисочці з ложкою цукру і пів стаконо теплої води, або сироватки і виливаємо у діжу до загальної маси дуже гарно перемішуємо, підбиваємо добре рукою. А вже потім додаємо 4 пачечки ванільного цукру, можна і більше хто як любить. Та додаємо борошно звону і місимо і так додаємо до тих пір поки тісто небуде відставати від рук коли вимісили, а це місити потрібно хвилин з 30-40.То тоді добре має бути тісто додаємо внього 2 чарки горілки та 300 грам родзинок помитих і просушених, і знову місимо щоб родзинки рівномірно розійшлись по всьому тісту. Як вимісили накриваємо діжу кришкою окутуємо і ставимо діжу в тепле місце на дві години щоб тісто підійшло. А тим часом розкладаємо дрова в печі, коли тісто підійшло розпалюємо піч хай горить, мастимо форми, пасківники вершковим маслом і формуємо з тіста кульки відносно розміру наших форм тіста має бути 1/3 ну так приблизно орієнтуватись потрібно. Тому що баби виростуть і тісто підніметься у три рази. Слідкуємо щоб в печі неперегоріло підкидаємо дровцята але і спостерігаєм як біліє піч тобто як нагрівається коли піч напалилася вона буде біла, ми розгортаємо жар по усій черені хай гнітиться. Ами тим часом збиваємо одне яйце у піну і мастимо наші баби які вже підійшли. Змастивши яйцем, вигортаємо з печі жар який залишився і сажаємо в піч наші баби рівномірно по всій печі як тільки всадили останню закриваємо піч затулою і дивимось на годинник котра година. Баби мають випікатись 45 хвилин, але якщо є зовсім маленькі то 40 достатньо. Поки бабки печуться беремо один яєчний білок збиваємо в піну потім додоємо пів стакана цукрової пудри і збиваєм знову потім додаєм ще пів стакана пудри і ще збиваємо до однорідної маси, полива наша готова. Коли достали наші баби з печі беремо кожну бабку змащуємо поливою і посипаємо різними різнокольовими великодніми присипками . Івсе наша баба готова, бажано розрізати коли вихолоне.
Рецепт
4 стакани сироватки
4,5 стакани цукру
2 стакани соняшникової олії
450 грам вершкового домашнього масла
15 яєць
4 пачечки ванільного цукру
150 грам дріжжів
300 грам родзинок
0,5 чайної ложки солі
1 стакан цукрової пудри
2 пачечки посипки великодньої
0,5 стакана теплої води