Майстер-клас проводить народний майстер з лозоплетіння, викладач інституту математики, фізики і технологічної освіти Вінницького державного педагогічного університету ім.М.Коцюбинського Галина Федорівна Чадюк
Тисячі років тому люди почали обробляти землю і вирощувати злакові культури. З того ж часу гнучкі стебла соломи почали використовувати у господарських потребах. Овіяна вітрами, омита дощами, напоєна сонцем, золотиста соломка – чудовий матеріал для створення різних декоративних та ужиткових речей. Капелюшки, кошики, іграшки, квіти, янголята, різдвяні павуки, зірочки – цей перелік можна продовжувати на скільки вистачить фантазії майстра.
Соломку можна робити з будь-яких злаків, але найкраща – з жита. Житня соломка – найгнучкіша, що важливо для плетіння, а також має найдовший проміжок між «суглобами» стебла – міжвузля. Збирати жито потрібно в період, коли воно половіє, коли колос ще не налився і стебло має трохи зеленуватий відтінок. Зібране у цей час жито буде м´якшим в роботі. Стебла зрізають під корінь і ставлять сушитися надворі (фото 1). Потрібно, щоб дощ кілька разів намочив його, а сонечко просушило, таким чином жито вибілюється, набуває чистого золотистого кольору. В народі кажуть: «От дощ сіно вибілив». Слідкуйте, щоб жито не поцвіло. Якщо часто дощить – потрібно сховати жито і просушити.
Можна вибілити жито і сучасним способом – занурити вже порізану соломку в 15% розчин перекису водню на 15-20 хвилин. Потім добре прополоскати в воді.
З висушеного і вибіленого дощем жита зрізають колос, щоб на нього не зазіхали пташки та миші. У такому вигляді жито може зберігатися в сухому місці кілька років.
До початку роботи жито потрібно порізати – видалити міжвузля стебла, а потім посортувати соломку за товщиною (фото 2, 3). Кращою вважається найтонша соломка, взята з найвищої частини стебла – перед колосом. Вона довга, роботи з неї – ніжні, вишукані.
Та для традиційного українського бриля, який ми сьогодні зробимо, більше підходить товста соломка – виріб з неї краще триматиме форму. Для його створення нам знадобляться: підготовлена соломка, посудина з водою, капронова нитка, шматок бджолиного воску, голка, ножиці (фото 4), а також трішечки терпіння і любові до вибраної справи.
Для початку, визначтеся, для кого ви зробите бриль і поміряйте коло голови. Ми будемо робити бриль 56 розміру. Соломку для виробу можна брати і широку, і вузеньку, але вона повинна бути однаковою протягом всієї роботи. Перед початком плетіння на хвилинку занурюємо соломку в воду, щоб вона стала м´якою та еластичною.
Для створення бриля плететься стрічка-«семикінцівка». З назви зрозуміло, що робиться вона з семи соломинок. Отже, підбираємо сім соломинок. Вони можуть бути різної довжини, але обов´язково однакові за товщиною. Спочатку беремо три соломинки. Дві з них навскоси перегинаємо через третю (фото 5). Тепер навскіс згинаємо третю соломинку (фото 6).
Далі загинаємо під низ другий кінчик «третьої» соломинки (фото 7). Маємо початок стрічки з шести кінців, а нам потрібно сім. Беремо ще одну соломинку і вставляємо її між двома правими крайніми соломинками (фото 8).
Отримавши сім кінців, починаємо плести стрічку. Для цього почергово, спочатку – праву, потім – ліву крайню соломинку загинаємо під низ, пропускаємо одну соломинку і виводимо наверх (фото 9,10).
Таким способом плететься вся стрічка (фото 11). Коли соломинка закінчується, доточуємо наступну – розщепленим кінцем вставляємо одну в іншу (фото 12). Плетемо довгу стрічку (фото 13). Для створення одного бриля потрібно 12-15 метрів такої стрічки. Що ширша стрічка, то менше метрів піде на виріб.
Коли стрічка сплетена, готуємо капронову нитку і шматочок воску. Нитку, якою ми будемо зшивати стрічку потрібно провощити (фото 14). Тоді при зшиванні вона не буде рватися і кошлатитися об соломку, а також на ній добре будуть зав´язуватися вузлики.
Кінчик стрічки загинаємо і зшиваємо (фото 15). Зшивати потрібно міцно. Зараз соломка волога, а згодом, коли підсохне, трохи зменшиться і може стати нещільною. Загинаємо стрічку по колу, трохи призбируючи її в місці зшивання. Отримуємо основу денця бриля (фото 16). Продовжуємо шити. Стрічка повинна заходити одна на одну приблизно на 5 мм. Коли денце буде досить великим, міряємо його по колу сантиметровою стрічкою.
Для 56 розміру денце повинно бути на 1 см більшим за розмір (фото 17). Цей зайвий сантиметр загинаємо донизу (фото 18) і продовжуємо шити стрічку, трошки призбируючи загнуте коло (фото 19).
Час від часу стрічку можна трохи змочувати водою, щоб вона не висихала. Висота тулії повинна бути приблизно 10 см (фото 20).
Досягши такої висоти, відгинаємо нижній сантиметр стрічки назовні (фото 21), і починаємо шити криси (фото 22).
Розмір крис ви можете робити на власний смак (фото 23), але у традиційному брилі їхня ширина дорівнює приблизно 15 сантиметрам (фото 24). Кінчик стрічки плавно загинаємо під низ і зшиваємо.
От і все! Чудовий солом´яний бриль готовий (фото 25). Він захистить вас від сонця у спекотний день, стане чудовим доповненням до українського вбрання, та й просто буде радувати вас приємними спогадами про хвилини творчості.
Після цієї роботи ви обов´язково закохаєтеся у дивовижний сонячний матеріал – соломку і почнете створювати з неї інші чудові вироби. Успіхів вам у цьому!
Записала Наталя Сентемон